Followers

Ubi Kayu dan Musim Hujan

Assalamualaikum (。❤‿❤。)

sekarang ni musim hujan kat negeri2 pantai timur kan.
aku tengah menaip ni pun dalam keadaan hujan yang lebat.
tapi aku bersyukur sebab rumah x pernah naik air, maksudnya banjir la kan.

bila dah hujan, of course la sejuk dan lapar kan...
bagi orang kampung macam aku ni, makanan yang sinonim time musim hujan mesti la ubi kan.
memacam ubi yang boleh dapat.

tapi aku lagi suka ubi kayu bakar, sangat la sedap oke (≧◡≦)
tapi yang nak membakarnya yang susah tu.
aku suka bakar dalam bara api, bakar kayu pastu sumbat ubi dalam tu, tak payah balut dengan apa2 pun, campak je dalam api tu.

google

aku ingat lagi, time tu aku dgn kakak2 and adik2 aku tgh gotong royong la konon, pastu bakar kayu2 yang xnak digunakan.
pastu kitorang terinagt ada ubi kayu, so kitorang start la proses bakar kayu ubi sambil buat keje.

aku ni sibuk dok bakar yang org lain punya sampai aku punya aku lupa nak ambik, lama giler dok dalam bara api tu.
time bara nak abis tu baru teringat aku punya belum ambik lagi.
bila dah keluarkan dari bara api, rupa dia dah macam arang, haha

google
lagi hitam dari ni sebab lama sangat kan.
tapi bila buka, isi dalam sangat la sedap, memang masak betul, lembut putih gebu.
heeee, x sia2 dok lama2 dalam tu.
kulit dia je hangus, isi dalam mantop kot, hahaha

maybe sebab kulit ubi kayu tebal kot, tu yg x terjejas isi kat dalam.
korang patut cuba, memang sangat sedap.

korang suka makan apa kalau time musim hujan?
oh ya, nak mintak tolong klik sini ye :) -------> http://bit.ly/RXLJmV


p/s last entry for 2012 :)
Happy New Year Bloggers (◕‿◕✿)

26 comments:

Hanif Idrus said...

Datang sini nak mengucapkan Selamat Tahun baru 2013....semoga persahabatan kita kekal berkekalan

boni kacak said...

uish..tak pernah makan ubi bakar... nanti lala buatkan utk saya tau..hehehe

Aida Omar said...

pernah makan memang sedap macam Lala cakap.. nie pun dah rasa mengaliur ha. haha.. cecah pulak dengan gula. peh! tudia nasib baik tak rentung. Telan air liru je la nanti. Kalau time hujan nie letak je makanan apa pun depan mata konpem licin sapu. :P

Farina Hunny said...

ish , teringin pulak ni :|

Pykaa Pdott said...

pyka slalu jgk mkn ubi bakar nie sdap .

محمد رازيق said...

sedapnya makan ubi n cicah kelapa dapnya. hehe

Nafisya Ismail said...

my fav jugak ubi bakar ni.. cicah ngn gula.. hehe.. happy new year! thanks visit my blog :)

hafiz hafizol said...

yer memg sedap gila ubi kayu bakar lagi2 bila dimakan time tgh masak tu.. bila sejuk dah x sedap.. lagi2 yg jenis gebu dan x keras tu.. sedap.... nyumm.. =p

Hans said...

suka makan kuih panas-panas dengan kopi or teh masa hujan
hehehe

Cik Yatt said...

teringin nak rasa!

Nana Farhana said...

bestnyer!nk cikit!
Jemput intai2 premium beautiful corset,produk kesihatan+kecantikan yg berkesan..mmg superb!

zila manaf said...

wuihhh mak ayah suka tp kita x suka sanagt heee...updatelahhhhh lalaaaaaa

Mas Ihsan said...

enak nih..... Mau... Mau.... Mau

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

siti fatima Arifin said...

zaman kanak2 dulu ada la buat bend anie. tp skrng tak dah. mana nak cari ubi mana nak cari kayu. ubi kayu ubi kayu. tak sedap jugak kalau dapat pekena ubi kayu+air kopi time hujan2 kan...

http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/

Edy Fee said...

siyesly lama tak bakar ubi mcm tu.bau pn sdap

iAmCekbolat said...

tak penoh makan ! msti sedap . ehmmmmmmm

iAmCekbolat said...

tak penoh makan ! msti sedap . ehmmmmmmm

ibuhebat said...

ubi kayu dan musim hujan mmg sinonim! nyum nyum :)
Kenapa Shaklee pilihan saya

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

Syahira Adisa said...

wah rajinnya lala masak ubi kayu bakar. nampak sedap tapi tak pernah rasa lagi. nanti buatkan ye!!! heeee

Mama FN said...

saya suka makan ubi kayu (rebus atau bakar) dengan kelapa muda... lebih2 lagi di musim2 hujan... memang terangkat la...

Nak kongsi 1Rahsia..

Mieya Atiera said...

Wuiii. sedap tu. Dah lama tak makan.

Remy hazza said...

dah berpuluh tahun tinggalkan ubi bakar......zaman2 kechik time mandi sungai.....

zafira othman said...

lamanya tak makan. ni yang teringin ni.