Followers

Masker Timun untuk Kulit Muka yang Bersih


ohhoi, sape suka pakai masker?
aku pun suka pakai, tapi dah dua tahun tinggal sebab 'takde masa'.
sekarang ni aku nak share cara2 nak buat masker sendiri, x payah beli.
tapi bahan2 tu kena beli jugak lah ye :P

masker ni guna mentimun or timun, sama lah tu kan.
korang kan taw khasiat timun untuk muka, kalau xtaw sila lah google jangan malas oke.
senang ajo, korang kena sediakan timun, oat, dan juga yogurt.

cara-caranya :

1. Kupas mentimun dan belah menjadi dua bahagian. Buang biji mentimun dengan sudu. Potong mentimun menjadi kecil. Biji tu korang tanam balik, boleh buat masker lagi bila dah ada hasil. Timun senang je nak hidup.

2. Campur mentimun dengan satu cawan bijirin oat dalam sebuah mangkuk. Bijirin oat digunakan untuk membantu mengelupas lapisan kulit mati, sedangkan mentimun pula berkhasiat bagi melembut dan memberikan vitamin serta mineral untuk kulit wajah.

3. Tambahkan satu sudu yogurt ke dalam campuran mentimun dan bijirin oat tadi. Fungsi yogurt bagi membantu menyerap kelebihan minyak dari kulit wajah.

4. Sapukan campuran tersebut secara merata pada wajah dan biarkan selama 30 minit.

5. Selepas cukup masa, bilas masker tersebut dan keringkan wajah dengan tuala bersih.

 6. Simpan baki masker campuran mentimun dan bijirin oat yang belum digunakan dalam bekas yang tertutup dan letakkan dalam peti sejuk. Masker tersebut boleh bertahan selama satu minggu. Kalau korang nak makan pon boleh sebab masker tu semua diperbuat daripada makanan kan. Mesti sedap giler kan.

lepas cuba mesti korang rasa muka korang cantik.
bersih dari segala anasir2 jahat yang bermastautin kat muka korang tu.

Selamat mencuba ye.

Jangan lupa klik2 kat iklan yang dok joget2 tu =D


11 comments:

hyz said...

yogurt brand apa nak guna tu? perisa stoberi leh? haha leceh benau nak bermasker2 ni...

sis92 said...

wee dah bookmark nt bila2 boleh buat..
sis mmg pakai masker sebulan sekali tp beli yg kat kedai lah hihi

LaLa mhdnor said...

@hyz plain je lah, nak perisa limau pon boleh

LaLa mhdnor said...

@sis92 yang ni boleh pakai hari2, haha

kura said...

seumur hidup. tak pernah pakai mask. hahahh

AdilaAzmir™ said...

hee, jarang sgt pakai masker masker nih. nak buat lg malas. hahaha

KorN said...

timun yg letak kat mata tu kalo ganti letak ngan bawang boleh x?

Hanif Idrus said...

Tak makan Oat...entah ler sejak kecik tengok macam lembik2..hehehehe
Support Me By Daily Voting me for Blogger Of The Year

Boni JLL3 said...

wah..nak kene try gak ni

Cik Nurul said...

bole try ni.. eheheehee

Yasmin Zahirah said...

macam dalam majalah remaja je ? hehe sama la my dear ... tqvm good info