Followers

Menjala di Dapur, Kau Hado?

sape pernah menjala?
mesti x pernah kan, aku pernah menjala.
baru semalam dok jala tepung dalam kuali :P

roti jala
ni la hasilnya, penat taw nak buat benda ni.
dah la kuali ada satu je, jenuh nak buat satu2.

Jom belajar masak roti jala :)
bahan-bahan yang diperlukan :

> 1/2 kilo gandum
> 2 biji telur
> satu tin susu cair *ganti santan
> air secukupnya
> sedikit garam
> pewarna warna kuning
> esen vanilla

cara-caranya :

campur kesemua bahan dalam satu bekas.
gaul hinggga sebati, kalau berketul2, boleh masukkan dalam blender dan blend sampai hancur.
adunan jangan terlalu cair dan pekat.
bila adunan dah sebati boleh la menjala di dalam non stick pan atau kuali biasa pun boleh. sapukan sedikit minyak atau mentega di permukaan kuali.

x menjadi sebab x berapa nak pro :P
tapi not bad la sebab memang x pernah belajar dan tengok orang lain menjala.

enak dimakan dengan kari ayam.
kari ayam ni kak ipar aku yg buat, aku x reti.

kalau xnak makan dengan kari, makan dengan sardin pon boleh.
korang hancurkan ikan sardin then masak sampai sardin tu kering.
lepas tu sebelum korang nak lipat roti jala tu, korang letak sardin kat tengah2, baru korang lipat roti jala tu.

selamat  mencuba korang :)
Assalamualaikum =D

6 comments:

Anis Nisa said...

wahh..roti jala..sedapp..

-tikah- said...

sedap nye...
mkn dgn kuih manis tu... :)

hyz said...

sesekali pekena roti jala mmg ummpppp

Cindyrina (The Princess) said...

lama tak makan roti jala...huhuhuh kepingin...

Sally Yatiey said...

Tak pernah makan lagi roti jala dengan kari ayam :D hee

Myra Jay said...

MJ kalau buat roti jala lagi sedap kalau cicah dengan kuah durian...
Nyummy :D